Facebook Tipsa

Dela på Facebook

Facebook VännerDesigned by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
Typ av lopp - Klubbtillhörighet

Malmö Velo Classic - typ av lopp

Det har kommit till vår kännedom att vissa personer, klubbar och förbund funderar på vad Malmö Velo Classic är för ett cykellopp. Vi försöker nedan förklara hur vi har tänkt och varför.

Vi som arrangerar loppet tycker att det borde finnas motionscykellopp för motionärer med tidtagning även i Sverige. De flesta som cyklar mycket har egna klockor, mäter med varandra och är med i cykeltävlingar. Då det idag finns så många motionscyklare vill vi ha även något för dem - ett mellanting mellan Ringsjön Runt och en riktig tävling. Därav Malmö Velo Classic.

Gemensam start
Då Svenska Cykelförbundet har regler som säger hur en cykeltävling ska vara och hur ett motionslopp ska vara finns det ett regelverk att följa. Man får t ex inte starta för många samtidigt vid ett motionslopp. Den regeln verkar det dock som man kan undvika om man säger "starta när du vill men tidigast, men klockan börjar ticka 09.00." Vi har dock valt att säga som det är - gemensam start klockan 09.00.

Samtliga cyklister är försäkrade
De cyklister som är medlemmar i en cykelklubb vilken är ansluten till Svenska Cykelförbundet omfattas också av en försäkring när man cyklar ett motionslopp som är sanktionerat av Svenska Cykelförbundet. Malmö Velo Classic är INTE sanktionerat, varför denna försäkring ej gäller. Vi har i stället valt att teckna en försäkring för SAMTLIGA DELTAGANDE CYKLISTER (inte bara SCF:s medlemmar) som är ungefär likvärdig. Ni kan läsa mer om de försäkringsvillkor som gäller för Malmö Velo Classic, Folksam K96.

Kan man bli avstängd?
Vi har också hört att ryktet går att man riskerar att bli avstängd av föreningar och förbund om man cyklar Malmö Velo Classic - vilken sanningshalt det ligger i detta vet vi ej. Dock kan vi meddela att vi varken har tid eller möjlighet att göra identitetskontroll vid starten på samtliga cyklister som cyklar vårt motionslopp. Sedan kan även påpekas att t ex Svenska Bilsportförbundet har försökt att stänga av personer som arbetat med tävlingar som ej varit sanktionerade - de förlorade i EU-domstol, konkurrensbegräsning är inte OK. Förra året tog SCF beslutet att varna vissa cyklister som var med i vårt lopp. Vad vi har förstått gjorde man det utan att höra de varnade cyklisterna eller upplysa dem om hur man överklagar beslutet. Inte bra!

Vi kan tyvärr inte påverka om SCF även i år kommer anse vårt motionslopp vara en tävling eller inte. Uppenbarligen är inte andra liknande lopp klassade som tävling, utan bara vårt. Själva kan vi inte göra annat än lyssna på vad SCF säger då det inte finns några klara regler vad som är tävling. Kanske kommer även andra lopp med tidtagning klassas som tävling i år? OM vi hade varit ett sanktionerat motionslopp OCH SCF ändå anser att det är en tävling så blir det likväl ett "icke sanktionerad tävling". Det är ju då ett sanktionerat motionslopp. Läs mer om SCF:s beslut här.

Dölj ditt namn från start- och resultatlista
För er som vill cykla men inte vill synas i startlista eller i vår resultatlista med tiderna kan ni redan vid anmälan ange ett alias som vi visar online. Av säkerhets- och försäkringsskäl behöver vi givetvis även ert fullständiga namn, men vi publicerar inte detta eller delar med oss till någon annan.

Välkomna att cykla motionsloppet Malmö Velo Classic och hoppas det tar cyklingen framåt i Sverige så vi på sikt får en ännu bättre cykelkultur i Sverige.